Twee architecten die je het Feel Good-gevoel geven

Mortiere bestaat uit verschillende buurten, allemaal met een eigen uitstraling. De gemeenschappelijke deler is de jarendertigarchitectuur. Hoe je daar vorm aan geeft, verschilt per architect. Olof Schonewille van Inbo en Jan Pieter Oosterveld van Quadrant Architecten BNA, maakten het ontwerp voor Feel Good. Samen vertellen de heren hoe zij toekomstige bewoners het feel good-gevoel geven.

“Het was een fijne samenwerking. We zaten continu op één lijn, doordat we hetzelfde denken over hoe architectuur moet bijdragen aan woongenot en kwaliteit van de wijk. Dat feel good-gevoel van nu, moet over tientallen jaren nog groter zijn. Dat bereik je door op elk schaalniveau aandacht te hebben voor detaillering, te kiezen voor duurzame materialen en huizen van binnen naar buiten te ontwerpen. De woning moet mooi zijn én je moet er met veel plezier kunnen wonen, doordat de indeling klopt, het licht mooi binnenvalt en je leuk uitkijkt.”

“Ook over 10 jaar moet het nog goed voelen.”

Eigen signatuur zorgt voor subtiele verschillen

Inbo en Quadrant kregen ieder de opdracht een gelijk aantal woningen te ontwerpen. Olof: “Onze ontwerpen zijn wat traditioneler. De ontwerpen van Quadrant laten zich het beste omschrijven als ‘eigentijds’. De verschillen zijn subtiel, maar zeker zichtbaar. Als je benieuwd bent wie welk huis heeft ontworpen, dan kun je dat zien. De woningen met houtelementen in de gevel en ramen tot op de grond zijn van Quadrant. De woningen met een compleet gemetselde gevel dragen onze signatuur.” Jan Pieter vult aan: “Naast de verschillen in details en stijl is er verscheidenheid in woningtypen. In Feel Good komen rijwoningen, vrijstaande woningen, tweekappers en levensloopbestendige woningen.”

Familie

Samen: “Als je de individuele woningontwerpen verzamelt en ze vervolgens, ogenschijnlijk willekeurig uitstrooit, staat er in elke straat een charmant en rijk ensemble huizen. Doordat we samen zijn opgetrokken, matchen onze ontwerpen en ogen de woningen in Feel Good als een familie. Het hofje van de tweede fase van Feel Good is trouwens een uitzondering. Hier streefden we naar een eenduidige uitstraling. We hebben ieder een zijde van het hof ontworpen én alle woningen zijn wit, zodat de eenheid ontstaat die zo typerend is voor een hofje. Het besloten gebied krijgt een geheel eigen karakter met veel groen. Als je hier binnenstapt, is er een oase van rust.”

 

Tot snel

Jan Pieter en Olof zijn van plan om terug te komen naar Mortiere als de wijk voltooid is. “Dat goeie gevoel dat we met ons ontwerp voor ogen hebben, willen we ervaren. Als je nu door Mortiere wandelt, zie je al hoe mooi het wordt. Over 10 jaar, als het nog groener is en alle buurten bewoond zijn, moet het echt fantastisch zijn om hier te wonen.”