Deze woningen in Feel Good koop je in 2024 met NHG

Kopen met een gerust gevoel: de Nationale Hypotheek Garantie als vangnet. In 2024 is de NHG-grens vastgesteld op € 435.000,-. Als je in 2024 een van de onderstaande woningen koopt, kom je in aanmerking voor kopen met Nationale Hypotheek Garantie.

Tussenwoningen met NHG

Bouwnummer Woonopp. Kavelopp. VON-prijs
021 128 m² 147 m² €421.000
022 123 m² 152 m² €405.000
027 123 m² 158 m² €405.000
028 132 m² 156 m² €424.000
037 123 m² 211 m² €425.000
038 123 m² 210 m² €425.000

Bekijk de tussenwoningen

Kopen met Nationale Hypotheek Garantie (NHG)

Een eigen huis is ongetwijfeld de grootste aankoop van je leven. Je bent niet de enige die bij dat idee knikkende knieën krijgt. Gelukkig is er de Nationale Hypotheek Garantie (NHG). Dit is een vangnet, voor als je door onvoorziene omstandigheden je hypotheeklasten niet meer kunt dragen. Hoe werkt de NHG en wat zijn de voorwaarden in 2024?

Een woning kopen betekent voor de meeste mensen een flink bedrag lenen bij de bank. Afhankelijk van de hypotheekvorm die je kiest, los je maandelijks een bepaald bedrag af en betaal je rente over de lening. Maar wat gebeurt er als je in financiële problemen komt, bijvoorbeeld omdat je je baan verliest, arbeidsongeschikt raakt of in een echtscheiding belandt en je de hypotheek niet kunt betalen? Dan staat Stichting Waarborgfonds Eigen Woningen garant voor jou als je jouw hypotheek met NHG hebt afgesloten.

Wat is de Nationale Hypotheek Garantie?

De NHG is een door de overheid in het leven geroepen faciliteit, die jou als koper helpt in geval van ernstige financiële problemen die jij niet had kunnen voorzien. Tegelijkertijd weet je geldverstrekker hierdoor dat ze met jou minder risico lopen. Dat geeft zekerheid. Kom je onverwacht in de problemen, dan zoekt NHG samen met je geldverstrekker naar een oplossing.

Is NHG alleen voor starters?

Vaak wordt bij kopen met NHG gedacht aan starters op de woningmarkt. Dat is een misvatting. De voorwaarden zijn namelijk gekoppeld aan het aankoopbedrag van de woning. Het maakt hierbij niet uit of het de eerste woning is die jij koopt. In de praktijk blijkt wel dat vooral starters gebruikmaken van de regeling. Ook zonder vast arbeidscontract kun je dankzij een arbeidsmarktscan als starter een woning met NHG kopen.

Koop slim, wees gerust

Heb je een tussenwoning in Feel Good op het oog die binnen de NHG-grens valt, dan ben je niet verplicht om met NHG te kopen. Maar slim is het zeker. Omdat jouw NHG je geldverstrekker meer zekerheid biedt, koop je tegen een lager rentepercentage. Wel zijn er eenmalige kosten aan verbonden. Dat is 0,6% van je hypotheekbedrag. Dit heet een borgtochtprovisie en deze kosten zijn fiscaal aftrekbaar. Met NHG krijg je een lagere hypotheekrente én dek je onvoorziene risico’s af. Dat geeft een gerust gevoel.

Meer voordelen dan nadelen

Niet voor niets wordt door kopers enthousiast gebruik gemaakt van de NHG. Kopen met NHG kent meer voor- dan nadelen.

De voordelen:
Op het moment van aankoop is je belangrijkste voordeel de lagere hypotheekrente. Je kunt mogelijk meer lenen en betaalt minder woonlasten. Het rentevoordeel kan oplopen tot 1%. Omdat je dit rentevoordeel de gehele looptijd van je hypotheek behoudt, kan het je op de lange termijn tienduizenden euro’s schelen.
Gebeurt er iets in je leven, waardoor jij je hypotheeklasten niet meer kunt opbrengen, dan helpt het feit dat je met NHG hebt gekocht. Zo zijn er bijvoorbeeld mogelijkheden om (tijdelijk) minder hypotheek te betalen. Je geldverstrekker kan dan een tijdelijke betaalpauze inlassen. Deze voorziening heet de woonlastenfaciliteit.
Is verkoop van je woning onafwendbaar en moet je je huis met verlies verkopen, dan wordt je restschuld in de meeste gevallen kwijtgescholden.
En er is een nadeel:
NHG is niet gratis. Eenmalig betaal je borgtochtprovisie. Dit is 0,6% van het totale hypotheekbedrag. Borgtochtprovisie is fiscaal aftrekbaar.

Past NHG in jouw plannen?

Voor meer informatie over NHG kun je terecht bij je geldverstrekker of tussenpersoon. Ook het aanvragen ervan loopt via hen. Je kunt ook contact opnemen met een van de makelaars. Mocht je na verloop van tijd weer willen verhuizen, dan vervalt je NHG. Als de woning die je op het oog hebt ook binnen de dan geldende NHG-grens valt, kan je opnieuw in aanmerking komen. Je betaalt opnieuw de fiscaal aftrekbare borgtochtprovisie.